HEC-et dhe problemet mjedisore dhe korrupsioni në mjedis

Nr. Referencës
RF106227
Titulli i njoftimit
HEC-et dhe problemet mjedisore dhe korrupsioni në mjedis
Përshkrim
Qëndra Grupimi Ekolëvizja dhe Shoqata e Gazetëreve per Drejtësi zhvilluan workshopin "HEC-et dhe problemet mjedisore " në kuadër të projektit : "Korrupsioni në mjedis që vjen nga mosnjohja dhe moszbatimi I ligjeve mjedisore " ,financuar nga USAID,Programi Just . Të pranishëm në këte aktivitet ishin organizata joqeveritare ,banorë të komunitetit ,specialistë të pyjeve ,studentë etj . Në ëorkshop u trajtuan tema mbi HEC-et dhe problemet mjedisore që ato shkaktojnë ,nga specialistë të kësajë fushe si. : 1-Xhemal Mato ( Drejtues I Ekolëvizjes ) I cili trajtoi të drejtën e informimit dhe korrupsioni në mjedis qe vjen si pasojë e mosnjohjes dhe moszbatimit të ligjeve mjedisore. 2-Gavrosh Zela (Ekspert mjedisor.Ing.Mjedisi ) shpjegoi më së miri cështjet shqetesuese mjedisore për HEC-et e Librazhdit . 3-Molinar Kolaneci (Ing.Ujrash) nxorri në pah ndikimin e HEC-eve në Gurshpatë 1&2 dhe Rrapun (Librazhd) të ujrave sipërfaqësore . Cështjet mjedisore kanë ndikim të drejtepërdrejtë mbi jetën e komunitetit . Komuniteti ka të drejtë legjitime për ajer e ujë të pastër . Komuniteti ka të drejtë të informohet dhe të jetë pjesmarrës në vendimarrje përsa u përket cështjeve mjedisore në përputhje me Deklaratën e Rios . Deklarata e Rios parashikon se : E drejta për tu zhvilluar të përmbushet në mënyrë të tillë që të plotesojë në mënyrë të drejtë nevojat mjedisore të zhvillimit të sotëm dhe të brezave të ardhshëm. Për të mos pasur korrupsion në mjedis përsa u përket uzurpimit të mjediseve nga HEC-et duhet të jemi të informuar. Më tej Xhemal Mato tha se:Informimin mund ta përftojmë nga burimet e ndryshme të informacionit dhe kërkimet që mund të kryejmë . Në informacion mund të kerkojmë marrëveshje mjedisore ,politikat e zhvillimit ,legjislacione , plane dhe programe që ndikojnë ose mund të ndikojnë në elementet e mjedisit dhe kosto-përfitimet.Nga referuesit o tha se: Sot jemi përballë një cështje mjedisore mjaft shqetesuese pasi projektet teknike janë përgatitur bazuar vetëm në përfitime ekonomike . Veprat e marrjes së ujit dhe përdorimi kanaleve të devijimit janë projektuar përgjatë shtratit të lumenjve pa marrë parasysh ndikimet mjedisore . Raporti VNM-se është pergatitur pas projektit teknik dhe është thjeshtë një dokument në të cilin banorët e zones nuk kanë qënë përfshirës. Koncesioni është dhënë para lejes së mjedisit , ku kriteret nuk kanë marrë parasysh mendimet e banorëve . Gavrosh Zela tha:Ka pasur ndryshime të projektit pa marrë vendime . Ndikimi HEC-eve ne Gurshpate 1&2 dhe Rrapun ka sjellë probleme të shumta . Ku nuk kemi raporte në aspektet ekonomike e mjedisore . Kontratat nuk janë respektuar . Nuk është marre leje mjedisore duke u shfrytëzuar mjedisi në interes të firmave private të cilat pa ndonjë autorizim zyrtar kanë shkaktuar dëme mjedisore si : ndërtim rrugësh për interesa vetjake ,prerje pemësh pa kriter ,dëmtime lumenjsh etj. Ndërtimi HEC-eve ka shkaktuar dëme në përfitimet ekonomike të banoreve duke e devijuar ujin ,futur nëpër turbina për interesa të tyre pa menduar për dëmet që I shkaktojnë banorëve të zonës në procesin e vaditjes së tokave . Për HEC-et të cilat janë ndërtuar masat janë marrë me vonesë ose nuk janë marrë fare ,është konstatuar ndryshimi projektit ,nuk janë mbjellë pemë, ku ligji parashikon nëse një peme pritet ose shkulet duhet të mbillen 3 të tilla dhe masat nuk kanë dhënë efektin e duhur . Pas shqyrtimit të këtyre problemeve u kryen diskutime e punë në grup me të pranishmit . Pjesmarrësit shprehen mendimet e sygjerimet e tyre përsa I përket përmiresimit të kësaj gjendje . Teme e diskutimeve ishin : 1- Problemet social - ekonomike dhe mjedisore nga HEC-et në Librazhd . 2- Masat që duhen marrë . Të pranishmit arritën në konkluzione se masat që duhen marrë përsa u perket HEC-eve të cilat janë ndërtuar ose janë në ndërtim e sipër duhet të jenë : -të kërkohet nga organet kompetente kontroll I rreptë dhe zbatimi ligjit për firmat të cilat janë në kundërshtim me ligjin -të shumëfishohen penalitetet për cdo shkelje të konstatuar -10% e fitimit të HEC-eve, të investohet në komunitet në përmirësimin e dëmeve të shkaktuara ,infrastrukturën e jetën e banorëve të zonës -rehabilitimi vendeve të dëmtuara -sistemimi kanaleve vaditëse -ti propozohen qeverisë amendamente për të vendosur kushte për të gjithë firmat e HEC-eve -dëgjesat publike -informimi komunitetit -të kërkohet rishikimi lejeve të koncesioneve të dhëna.
Vëndndodhja
Vendi
Albania
Qarku
Qarku i Elbasanit
Qyteti / Zona
Librazhd
Komuna
Librazhd
Adresa
Librazhd
  • Vlerësimi i tanishëm: 5
  • Votimi total: 1
 • Shkarkoje si PDF Shkarkoje si PDF
 • Denoncoje si të rremë Nrysho denoncimin
 • Skano barkodin ! Skano barkodin !
 • 2501 Vizitorë
Emri i shokut tuaj *
Posta elektronike e shokut tuaj *
Emri
Posta juaj elektronike
Mesazhi Juaj.
Vendos karakteret e figurës *
Kliko mbi imazhin për të rifreskuar figurën. Ju lutemi vendosni karakteret e përshkruara
Nuk ka komente te vendosura
Komento
Emri *
Arsyeja *
Vlerësimi
Mesazhi Juaj. *
Vendos karakteret e figurës *
Kliko mbi imazhin për të rifreskuar figurën. Ju lutemi vendosni karakteret e përshkruara
Ne e kemi të pamundur te gjejme këtë adresë të kërkuar (Albania, Qarku i Elbasanit, Librazhd, Librazhd, Librazhd) nuk ka të dhëna për këtë adresë
Vendosni denoncimin tuaj për këtë njoftim.
Po përpunohet...
Jeni të sigurtë që doni të anulloni denoncimin tuaj?

Njoftime për të krahasuar

  Nuk ka njoftime për të krahasuar
  Identifikohu
  Emri juaj
  Fjalekalimi
  Humbët fjalëkalimin? Kujtoj